Klimaatontwikkeling is een hot topic. Het wordt steeds warmer en dat komt kortgezegd door de mens. In het klimaatakkoord van Parijs wordt beschreven dat de CO2-uitstoot vanaf 2030 met 49% gedaald moet zijn ten opzichte van 1990. Een onmogelijke klus denk je niet? Ondanks de crisis zijn we de doelstellingen nog niet vergeten. Dit zien we ook terug in de bouwsector! Duurzame trends dragen bij aan het behalen van het klimaatakkoord. Wij hebben 4 trends voor je uitgezocht.

Elektrische voertuigbewegingen

Ongeveer 1/3de van alle vervoersbewegingen in Nederland zijn bouw gerelateerd. De bouwsector heeft daardoor een vrij fors aandeel in de CO2-uitstoot. Gelukkig zien we al steeds meer dat zwaar materieel, zwaar transport en bestelbusjes elektrisch rijden en bewegen. Medio 2025 moeten alle bestelbusjes die de steden in willen zelfs al volledig elektrisch zijn!

Circulair bouwen

Bouwmateriaal wordt steeds vaker circulair. Maar wat is circulair? Circulair bouwmateriaal is kortgezegd gerecycled bouwmateriaal, dat we ook gebruiken in machines en onderdelen. Zo kan er gebruik gemaakt zijn van gerecycled hout, beton of glas. Het circulair bouwen is ook een business model. In deze nieuwe businessmodellen is meer aandacht voor onderhoud. Door middel van preventief onderhoud verleng je de levensduur van materialen.  

We lichten het kort toe door middel van een voorbeeld; de lift. Een appartementencomplex wordt nieuw gebouwd. Daar moet een lift in komen. Voorheen kocht je de lift bij een liftfabrikant of leverancier. De trend is nu dat je de lift leaset. De leverancier blijft eigenaar van de lift, en jij betaalt voor een x aantal liftbewegingen. Het idee hierachter is dat de leverancier hierdoor voldoende onderhoud pleegt, om de levensduur van de lift te verlengen.

Verduurzaming aanleg bouwplaats

Bouwplaatsen worden anno 2022 steeds duurzamer aangelegd. Het begint alleen al bij het gebruik van rijplaten. Normaliter zijn dit traditionele, houten draglineschotten. Hedendaags worden er composiet rijplaten gebruikt die groter en lichter zijn. Deze draglineschotten afmetingen zijn 8m2. Ze worden ook duurzaam gefabriceerd! De tijdelijke ondergrond van bouwplaatsen is vrij complex. Zo kijken site engineers steeds vaker naar het effect van het gebruik van rijplaten. Afmetingen, materiaal, het effect op flora & fauna en herbruikbaarheid staan hoog in het vaandel.

Vastgoed wordt steeds duurzamer

Verduurzaming van vastgoed is één van de grootste ontwikkelingen. Ruim 7 miljoen woningen en ongeveer 1 miljoen bedrijfspanden zijn goed voor 33% van de totale uitstoot. Kantoor- en bedrijfspanden moeten vanaf 1 januari 2023 namelijk verplicht het energielabel C hebben. Dat betekent dat oudere panden een slag moeten maken als het gaat om verduurzaming.