Elektrisch rijden is de toekomst. Zo heeft al een vrij groot deel van Nederland zelf een elektrische auto. Denk er maar eens over na, ken je mensen met een elektrische auto? Vast wel! Als je een elektrische auto hebt of gaat kopen heb je een laadpaal nodig. Je moet de auto namelijk opladen om te kunnen rijden. Nu kun je ervoor kiezen om een openbare laadpaal te gebruiken, maar je kan er ook voor kiezen om er één op eigen terrein neer te zetten. Om alvast een tipje van de sluier te geven; er zijn ontzettend veel soorten laadpalen en wallboxen. Welke je moet kiezen is afhankelijk van het vermogen, je meterkast en de laadsnelheid. Wij willen je alvast wat inspiratie geven, zodat je voorbereid op laadpalen-speurtocht kan gaan!

Hoe werkt het opladen van je auto?

Zonder laadstation kun je je auto niet opladen. Een laadstation geeft namelijk via een kabel wisselstroom door aan de oplader van je auto. De oplader zet de wisselstroom om in gelijkstroom waardoor je de accu oplaadt. Hoe snel dat gaat, is afhankelijk van het laadvermogen en de accucapaciteit.

Thuis je auto opladen

Omdat thuis laden toch het voordeligst en het makkelijkst is, is thuis laden enorm populair! Het mooie aan thuis opladen is dat je je eigen energietarief betaalt. Het tarief van je netbeheerder is stukken goedkoper dan het tarief wat je bij een openbare laadpaal betaalt. Daarnaast is één van de grootste voordelen dat je thuis altijd plek hebt om te laden. In Nederland hebben we de grootste laadpaaldichtheid van Europa, maar ook de meeste laadpaalkapers. Deze laadpaalkapers laten auto’s onnodig lang bij laadplekken staan, waardoor er geen ruimte is voor andere weggebruikers. De oplossing is simpel; een eigen laadpaal kopen. Het enige waar je op moet letten is de lengte van je meterkast naar de plek van het laadstation. Die twee moeten in verbinding staan, want anders kun je niet bijladen!

Thuis ‘snel laden’

Wil je thuis je auto snel laden? Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de manier hoe je meterkast is aangesloten op het stroomnet. Je kan namelijk door middel van een 1-fase of 3-fase schakelaar zijn aangesloten. In theorie is het mogelijk dat je met een 3-fase aansluiting je auto drie keer zo snel oplaadt. Let wel, dit kan alleen als je auto dit ondersteunt. Sowieso is het goed om een 3-fase aansluiting te hebben. Want als je twee elektrische auto’s moet opladen, heb je in ieder geval genoeg capaciteit!