Som musiker måste vi ibland göra vår egen lycka. Om vi ​​inte tar steget kan det gå månader mellan spelningarna. Istället för att vänta på att spelningar bara på magiskt sätt dyker upp, måste vi lära oss att be om det vi vill ha.

Steg ett- Förberedelser

Om du ska be om en spelning vill du gigstep se ut som en professionell musiker. Förbered en CD eller ta med dig dina digitala inspelningar och laptop. Med förbereda en CD eller ljudinspelningar menar vi att göra rena ljudinspelningar som är på samma nivå som inspelningar som du skulle släppa till försäljning, redigerade för att ta bort bakgrundsljud och professionell ljudkvalitet. Ju mer professionell din musik låter, desto mer sannolikt är det att du kommer iväg med en ny spelning.

Steg två – Forskning

Har du någonsin hört frasen “Känn din fiende.”? Även om förhoppningarna gör lokalägaren till en ny allierad, måste du för tillfället överväga att få spelningen en erövring. Anta att lokalens ägare kommer att försöka skjuta ner idén och vara beredd på comebacks som kan få din fot inom dörren. Ännu bättre, eliminera argumenten innan de dyker upp.

Om du försöker få en spelning på en lokal nattklubb, besök några gånger och få en uppfattning om hur upptagna de är. Om ägaren säger “Jag tror inte att vi har tillräckligt med affärer för det här” kan du säga: “Verkligen? Jag var här förra veckan och platsen var fullsatt.” Det här lilla utbytet kanske får dig in genom dörren men det kunde ha undvikits genom att säga “Jag var här förra veckan och märkte att du gör en riktigt bra affär. Det måste ha varit minst hundra personer här hela natten och det är bara den typen av publik som jag gillar att spela framför så jag tänkte att jag ville komma och träffa killen som kan dra en sådan publik.”

I det här exemplet gjorde du två saker: Du undvek det snabba NEJ-svaret och du fick lokalägaren att känna sig skyldig att hjälpa dig. Om du bara sa till honom att han gör bra affärer, hur ska han då säga att han inte gör tillräckligt mycket affärer för att motivera att ge dig en spelning?

Steg tre – Fråga inte, berätta.

Jag vet att titeln frågar platsägare om spelningar men sanningen är att när du ber om en spelning i form av en fråga, ställer du in dig på det snabba NEJ. Vi efterfrågar spelningen men det måste göras på ett annat sätt.

Säg inte “Kan jag spela här fredag ​​kväll?”. Säg istället “Jag skulle vilja spela här fredag ​​kväll. Vilken tid kan jag ställa in min utrustning?” Ja, det låter piggt. Ja, det är aggressivt. Men om du följt råden i steg två har du redan berättat för ägaren varför det inte finns någon anledning till att du inte ska få spelningen. Att vara direkt när du talar om för dem när du vill uppträda ytterligare förstärker deras känsla av att vara tvungen att följa din begäran.