Vloerputten: hoe werken ze en welke soorten zijn er?

Vloerputten zijn een belangrijk onderdeel van de sanitair- en afvoerinstallaties van gebouwen. Ze worden gebruikt om afvalwater en ander vuil water af te voeren en op deze manier te voorkomen dat vuil zich ophoopt op de vloer. Het is een essentieel onderdeel van de algemene gezondheid en veiligheid van een gebouw. In dit artikel zullen we dieper ingaan op vloerputten, hoe ze werken en de verschillende soorten 

Hoe werken ze?

Vloerputten zijn ontworpen om water en ander vuil water af te voeren, om zo te voorkomen dat het zich ophoopt op de vloer. De put heeft een afvoergat in het midden en een rooster of een afvoerplaat die voorkomt dat grotere deeltjes in de put vallen. Het water en andere vloeistoffen stromen naar het afvoergat in de put, waarna ze via de leidingen naar de riolering worden afgevoerd. Ze kunnen zowel in binnen- als buitenruimtes worden geïnstalleerd.

De soorten

Er zijn verschillende soorten vloerputten beschikbaar op de markt, elk ontworpen om aan specifieke vereisten te voldoen. De verschillende soorten vloerputten die er zijn:

Standaard: Dit zijn de meest voorkomende vloerputten die worden gebruikt in huishoudens en commerciële gebouwen. Ze zijn gemaakt van PVC, roestvrij staal of gietijzer en hebben een afvoerplaat om te voorkomen dat grotere deeltjes in de put vallen.

Douche: Deze worden gebruikt in douches en hebben een afvoerplaat die in het midden van de put is geplaatst. De afvoerplaat is zo ontworpen dat het water snel wordt afgevoerd, zodat er geen water op de vloer blijft staan.

Met stankafsluiter: Deze worden gebruikt om te voorkomen dat onaangename geuren uit de riolering in de kamer komen. De stankafsluiter zorgt ervoor dat er een barrière wordt gevormd tussen de afvoerleiding en de kamer.

Met terugslagklep: Deze worden gebruikt in kelders en andere gebieden waar het risico op overstromingen hoog is. De terugslagklep zorgt ervoor dat het water niet terugstroomt naar de kamer als de afvoerleidingen overstromen.

Sterk

Een vloerput met een zwak deksel of frame kan gevaarlijk zijn, vooral in drukbezochte gebieden of gebieden met zwaar verkeer. Een zwakke variant kan instorten, wat kan leiden tot letsel of schade aan eigendommen. Door te kiezen voor vloerputten met sterke deksels en frames, weet je zeker dat sanitair- en afvoersystemen veilig en betrouwbaar zijn, ongeacht de belasting die erop wordt uitgeoefend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *